Kevytyrittäjän kirjanpito on helppoa kuin heinänteko 

Kevytyrittäjä ei ole vastuussa kirjanpidosta, vaan sen hoitaa laskutuspalvelu. Kuvittele eteesi 1800-luvun pohjanmaan heinäpellot, jossa rengit ja piian rehkivät pitkät päivät heinää niittäen. Kevytyrittäjä jättää raskaimman työn eli kirjanpidon tekemättä. Tässä analogiassa kevytyrittäjän kirjanpito voidaan verrata heinän keruuseen – 1800-luvun laskutuspalvelu hoitaa niittämisen yrittäjän sijasta. Näin yrittäjälle jää enemmän aikaa esimerkiksi hevosten ruokkimiseen näillä kyseisillä heinillä.  

Analogiamme osoittaa yksinkertaisesti, kuinka helposti tiettyjä prosesseja pystyy keventämään ulkopuolisen avun kanssa. Kevytyrittäjät ovat siitä otollisessa asemassa, että heillä on todella laajat laskutuspalvelut hyödynnettävissä ja vielä varsin kohtuulliseen hintaan. Ei tarvitse myydä sieluaan paholaiselle tai astua Legon päälle! 

Heinänteko on varmasti saanut pääsi ihan pyörryksiin. Hypätkäämme askel taaksepäin ja syventykäämme aivan perustason lyijytietoon. Kirjanpito tarkoittaa kirjan pitämistä yrityksen rahaliikenteestä. Niin sisään kuin ulos. Kirjanpitoon merkitään kaikki mahdolliset kolikot, jotka kulkevat yrityksen toiminnan kautta suuntaan tai toiseen.  

Kevytyrittäjän kirjanpito tarvitaan

Oli kyse sitten kahvipaketista toimiston rotille juotavaksi tai miljoonadiilin miljoonatuotoista, kaikki tulee merkata ylös. Ihan jo senkin takia, että kirjanpito on lakisääteistä. Sitä on myös pakko tehdä. Kirjanpito tuottaa tietoa yrittäjälle sekä osoittaa toiminnan tuloksellisuutta. Kirjanpidosta voidaan tehdä myös muita laskelmia, jotka auttavat ymmärtämään oman toiminnan totuuksia.  

Kirjanpitoon tarvitaan yrityksen ostoihin ja myyntiin liittyvät tositteet eli laskut tai kuitit. Älä siis viskaa S-kaupan itsepalvelukassalta saamaasi kuittia roskiin, vaan säilytä se kirjanpitoa varten. Nämä lippulappuset voivat olla täysin sähköisiä. Niiden vaadittu säilytysaika on 6 vuotta tilikauden päättymisen jälkeen. Tilikausi on yleensä 12 kuukautta, mutta pituus voi vaihdella yrityksittäin.  

Yrittäjä voi pitää huolta kirjanpidostaan tai ottaa avukseen pätevän ja luotettavan tilitoimiston. Mutta yrittäjällä on myös mahdollisuus ryhtyä kevytyrittäjäksi ja ulkoistaa kirjanpito laskutuspalveluyritykselle, joka hoitaa myös muita yrittäjän vastuita, kuten laskutusta ja verotusta. Useampi kärpänen yhdellä läiskäytyksellä? 

Kirjanpidon ulkoistaminen on vallan mainio vaihtoehto 

Kevytyrittäjän ulkoistettu kirjanpito tekee kevytyrittäjän arjesta hyvin samanlaista tavallisen palkollisen kanssa. Kevytyrittäjän ei tarvitse huolehtia rahaliikenteen kirjaamisesta ylös, vaan huolellisesti valittu laskutuspalvelu on vastuussa kirjanpidosta. Ainoastaan henkilökohtaiset veroasiat kevytyrittäjän on hoidettava itse. Valitettavasti.   

Kevytyrittäjällä voi olla y-tunnus, ja kaikki y-tunnukselliset ovat velvoitettuja pitämään kirjanpitoa. Vaikka sinulla olisi y-tunnus, kirjanpidon voi silti hoitaa laskutuspalvelu. Kevytyrittäjä lopulta on virallisesti yksityinen elinkeinonharjoittajana eikä yrittäjä. Kevytyrittäjä ei ole lakiin kirjattu termi ja siksi tällainen kevytyrittäjälle positiivinen kikkailu onnistuu. 

Laskutuspalvelu pelastaa y-tunnuksellisenkin kevytyrittäjän ja ottaa kirjanpidon luodin vastaan. Väistelemättä ja ylpeästi. Toki paria rahaa vastaan. Jos jokin on varmaa, niin laskutuspalvelu hoitaa kirjanpidon todennäköisesti paremmin kuin yrittäjä itse. Ja virheen sattuessa syy on tämän suurta liikevaihtoa mättäävän yrityksen, ei sinun. Virheet ovat aina ikäviä, mutta kevytyrittäjä ei ole siitä vastuussa. Voit siis olla huoletti ja avata rauhassa perjantai-illan saunajuomasi.  

Mutta kaikessa piilee se yksi mutta. Laskutuspalvelut eroavat yrityksittäin, eli on elintärkeää olla tietoinen siitä, mitä omaan laskutuspalveluun kirjanpidon osalta kuuluu ja millaiseen kirjanpitoon saatat olla velvoitettu kevytyrittäjänä. Kun nämä asiat ovat kunnossa, ei tarvitse pelätä. Voit vain nostaa jalat rahille ja nauttia työnteosta ilman kirjanpidon tuomaa taakkaa.  

Samankaltaiset artikkelit